VIRUS: Video van zwanger 7-jarig meisje

De Hoax-Wijzer | 04/12/2012 | Update: 16/07/2014

Virussen verspreiden zich via Facebook d.m.v. posts over sensationele en shockerende video's. Wanneer je zelf ook op de ogenschijnlijke video klikt, deel je diezelfde post op je prikbord zonder dit te merken, en haal je mogelijk virussen binnen.

Reeds geruime tijd gaan er op Facebook berichten rond met zogenaamde video's over bv. een meisje dat zelfmoord pleegt voor de camera, een vader die zijn dochter aftuigt, of in recent voorkomend geval van een zevenjarig meisje dat zwanger zou zijn. De meest recent opgemerkte versie heeft volgende gegevens (zie ook bijgevoegde afbeelding):

OMG 7 jaar meisje zwanger meisje heb mogen bekijken

oka2.discoverbourbon. com

Ik daag je uit om deze video te bekijken meer dan 10 seconden

Wanneer je zulke posts ziet verschijnen op het prikbord van een Facebook vriend(in), zal het telkens lijken alsof ze hebben "gereageerd op deze video". In werkellijkheid zijn ze zich echter niet bewust van het feit dat die post op hun prikbord staat.

Hoe werkt het?

De video tracht je nieuwsgierigheid op te wekken door je uit te dagen langer dan 10 seconden te blijven kijken. Wanneer je dan op de link klikt, zal je worden doorverwezen naar een website die veelal lijkt op een exacte kopie van Youtube.com. Je bevindt je echter niet op de echte website van Youtube!

Er zal je dan worden gevraagd om jezelf te verifiëren via een code van enkele cijfers, voordat je kan worden doorgestuurd naar de video in kwestie. Dit werkt echter enkel indien je op dat moment ingelogd bent op Facebook. Is dat het geval, word je doorgestuurd naar een pagina waarop ogenschijnlijk de video zal worden afgespeeld. Niets is minder waar: van zodra je op de zwarte kader klikt om de video te starten, zal je worden gevraagd iets te downloaden, een bestand dat op het eerste zicht onschuldig lijkt (bv. "Firefox Setup 16.0.2.zip"), maar eigenlijk een virus bevat. In bepaalde gevallen word je echter toch doorverwezen naar een (Youtube) video, wellicht dan niet de beloofde video maar eerder een poging tot de verspreiding van reclame en spam.

Inmiddels besef je echter nog niet dat je diezelfde "sensationele video" post ook op je eigen prikbord geplaatst hebt, zonder dat je hiervoor ook maar enige toestemming hebt gegeven. Want het is op die manier dat zulke dubieuze posts zich razendsnel verspreiden op Facebook - als het ware zoals een virus. Die post geeft jouw vrienden dan de indruk dat je ergens op gereageerd hebt - wat je dus eigenlijk helemaal niet gedaan hebt - en ze willen jouw reactie dan lezen, waardoor ze ook op de video klikken en in dezelfde valkuil trappen.

Hoe herken je een bogus video post?

In principe kan je een bogus video post snel herkennen, als je let op volgende details:

- Het gaat steeds op een sensationele video, bv. een meisje dat zelfmoord pleegt, zwangere kinderen, het lijk van Osama Bin Laden, ...

- Je wordt uitgedaagd om "langer dan 10 seconden te blijven kijken"

- Onder de titel van de zogenaamde video staat steeds een URL (webadres). Normaalgezien is dit het adres van een gekende video website zoals bv. Youtube.com, Vimeo.com of Dailymotion.com. Wanneer het webadres echter vreemd lijkt (zoals bv. oka2.discoverbourbon. com), is het hoogstwaarschijnlijk een dubieuze website en dus een bogus video post

Wat kan je doen?

Als je merkt dat iemand van je Facebook vrienden zulke post heeft geplaatst, weet dat ze er zich wellicht nog niet zelf van bewust zijn. Je kan hen hier best zo snel mogelijk attent op maken, en dit via een apart bericht i.p.v. een rechtstreekse reactie op de bogus video post. In bepaalde gevallen is het immers mogelijk dat een poging tot het reageren op die post, of zelfs nog maar "vind ik leuk" te klikken, jou ook zal doorsturen naar de dubieuze website! Waarschuw hen ook om niets te downloaden dat hen wordt aangeboden via die website, omdat het hoogstwaarschijnlijk virussen zal bevatten. Tenslotte kan je de post ook rapporteren aan Facebook, zodat zij hopelijk de verspreiding ervan zo snel mogelijk kunnen stopzetten.

Indien je per ongeluk toch zelf op de link geklikt moest hebben, ga dan meteen naar je prikbord om die post weer te verwijderen. Scan ook je computer grondig op virussen, het is altijd mogelijk dat er zich alsnog iets op je computer genesteld heeft.

Tenslotte kan je ook je Facebook vrienden preventief waarschuwen, door deze post op je prikbord te delen, waarvoor dank!