HOAX: Pincode achterstevoren inbrengen
De Hoax-Wijzer | 14/04/2013 | Update: 09/07/2015
Reeds verschillende jaren doet een hoax de ronde waarbij men oproept om in geval van nood de PIN-code van je bankkaart achterstevoren in te brengen, waardoor de politie automatisch verwittigd wordt. Dit werkt echter helemaal niet en kan je op dat moment enkel in nog groter gevaar brengen.
De hoax verspreidde zich aanvankelijk in het Engels, maar doet nu ook in het Nederlands de ronde:
gedwongen pinnen ? DAN GOED LEZEN! EEN TRANSACTIE AAN EEN GELDAUTOMAAT ... ZEER BELANGRIJK! DEZE KLEINE INFORMATIE KAN VAN GROOT NUT ZIJN ... Indien U ooit gedwongen wordt om geld af te halen aan een geldautomaat om daarna te overhandigen aan uw belager, weet dat ALS U UW PINCODE ACHTERSTEVOREN INBRENGT (b.v. indien uw code 1234 is , dient U 4321 als code in te tikken). De machine erkent dat U de code met opzet achterstevoren hebt ingevoerd, en hd opnamen met de ingebouwde camera worden gestart Uw kaart wordt automatisch geblokkeerd. U krijgt inderdaad het geld maar tegelijkertijd wordt de politie verwittigd met welke automaat en waar deze is dat U bedreigd of bestolen wordt.. Dus rek tijd na opname van uw geld. De politie kan U in dit geval dus te hulp komen. Deze nuttige informatie werd via het programma KASSA met een medewerker van ING vrijgegeven en het blijkt dat slechts weinig mensen hiervan op de hoogte te zijn DAAROM IS HET RAADZAAM OM DIT BERICHT DOOR TE STUREN. Naar iedereen die U kent!!!
Deze hoax verspreidt zich reeds sinds 2006, aanvankelijk in het Engels. Niettemin is het systeem van de zogenaamde "reverse PIN" niet in gebruik, en mensen die onder dwang geld moeten afhalen en hun PIN-code achterstevoren ingeven, brengen zichzelf enkel in potentieel nog meer gevaar. Bovendien zou dit systeem problemen geven met PIN-codes die hetzelfde zijn indien ze achterstevoren worden ingegeven, zoals 3773 of 2222. OORSPRONG Het concept van de zogenaamde "reverse code" werd uitgevonden in 1994 door Joseph Zingher, een zakenman uit Chicago. Het systeem zou ook een oplossing bieden voor PIN-codes die onomkeerbaar zijn, zoals 3773 en 2222. In 1998 nam hij er een patent op, maar het idee kon rekenen op weinig bijval van de banken. In 2004 en 2005 werd opnieuw gepoogd om Amerikaanse banken een "paniekcode"-systeem bij wet te laten invoeren, maar zonder succes. De vraag dringt zich op waarom banken niet geneigd zijn dit systeem in te voeren. Naast de kostprijs van de implementatie, is het systeem ook allesbehalve effectief. Voor de meeste mensen is het immers niet eenvoudig om hun PIN-code achterstevoren in te voeren in normale omstandigheden, en de bijkomende stress die een crimineel feit met zich meebrengt zal dit enkel nog moeilijker maken. Ook zou de politie nooit tijdig kunnen toekomen voordat de crimineel zich uit de voeten heeft gemaakt, en kan het slachtoffer net zo goed pas achteraf de hulpdiensten contacteren. CONCLUSIE
Het bericht van de zogenaamde "reverse code" is een hoax, waarbij het delen ervan mensen in potentieel meer gevaar kan brengen. Indien iemand deze instructies zou opvolgen, zouden zij enkel de melding "foute PIN-code" zien verschijnen, waardoor de crimineel zijn geduld zou kunnen verliezen en uit frustratie geweldadig kan uithalen naar het slachtoffer.
In geval je toch het slachtoffer zou worden, tracht dan hetvolgende te onthouden:
- Verschillende bankautomaten zijn uitgerust met een ingebouwde veiligheidscamera die je frontaal filmt. Probeer je dus zo op te stellen dat ook de crimineel in beeld komt, wat het mogelijk maakt hem of haar nadien te identificeren en op te sporen.
- Breng jezelf niet in levensgevaar en geef het geld gewoon af van zodra het uit de bankautomaat komt.
- Bel meteen de politie nadat de crimineel gevlucht is.
- Onthoud zo goed mogelijk hoe de crimineel eruit ziet, en welke kleren hij/zij op dat moment draagt.
- Onthoud zo goed mogelijk de beschrijving van het eventuele voertuig waarmee de crimineel zich uit de voeten maakt, met ook de nummerplaat indien van toepassing.
Bronnen:
- http://www.websonic.nl/hoaxes/hoax_pincodeachterstevoren.php
- http://www.snopes.com/business/bank/pinalert.asp
- http://www.hoax-slayer.com/reverse-pin-ATM.shtml
- http://urbanlegends.about.com/library/bl_reverse_pin.htm
- http://wafflesatnoon.com/2012/11/24/reversing-your-pin-at-an-atm-to-summon-the-police-real-or-hoax/
- http://www.vraaghetdepolitie.nl/sf.mcgi?854
- Foto Wikipedia: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Geldautomaat.jpg