HOAX: mishandelde hond krijgt 2 euro per keer dat zijn foto gedeeld wordt
De Hoax-Wijzer | 07/02/2013 | Update: 16/07/2014
Geregeld gaan er foto's van mishandelde of zwaar gekwetste dieren de ronde op Facebook en andere sociale media. Er wordt veelal beweerd dat het dier een donatie krijgt per keer dat zijn foto wordt gedeeld, om bv. operatiekosten te kunnen betalen. Het gaat hier absoluut om een wansmakelijke hoax.
Bijgevoegd in dit bericht vindt u een opzettelijk vervaagde versie van de foto van een zwaar gekwetste hond, dewelke op Facebook te vinden is met volgend bijschrift:
Elke keer dat deze foto gedeeld word gaat er 2 euro naar dit beestje !!! Delen dus
Sensationele foto's, hetzij van mishandelde dieren, kinderen of andere mensen, die beweren dat een donatie zal worden gegeven per keer dat de foto wordt gedeeld of leuk gevonden, zijn sowieso altijd een hoax, en wel om volgende redenen:
- Er staat nooit bij vermeld van wie de donatie uitgaat, wat echter een vereiste is bij elke officiële donatie campagne of benefiet.
- Er staat nooit bij vermeld wat er precies met het dier op de foto gebeurd is. Het is dus bovendien niet zeker dat het om een opzettelijk mishandeld slachtoffer gaat.
- Er staat nooit bij wie de eigenaar is van de hond, en aldus de ontvanger van de zogenaamde donaties.
- Er is geen enkele manier om exact te traceren hoeveel keer een foto op Facebook gedeeld werd: wanneer een foto wordt gedeeld met instelling "enkel vrienden" kan men nooit achterhalen dat jij die foto gedeeld hebt.
Het is geheel zinloos om zulke foto's en berichten te delen, aangezien niemand hiermee geholpen zal worden. Het gaat hier dus uitsluitend om het verspreiden van sadistische sensatie, waar niemand een boodschap aan heeft. Wie begaan is met dierenleed, kan zich lid maken van talloze dierenrechtenorganisaties, en meehelpen als vrijwilliger, maar het delen van zulk een foto zal nooit enig dier ten goede komen.
Bovendien werkt het verspreiden van zulke foto's averechts, en zullen mensen uiteindelijk geen aandacht meer schenken aan berichten die wel ernstig en legitiem zijn. Ook kan dit mogelijk traumatisch zijn voor kinderen, die tenslotte ook op Facebook actief zijn.