HOAX: Telefoonnummer aan sleutel
De Hoax-Wijzer | 20/12/2013 | Update: 19/02/2016
Momenteel circuleert er een waarschuwing voor gevonden sleutels waar een label met telefoonnummer aan zou hangen. Dit zou het werk zijn van een bende, die geld zou verdienen telkens iemand dat telefoonnummer belt. Het gaat hier echter om een hoax: er is geen enkel bewijs dat deze praktijk wordt toegepast, en bovendien gaat het om een heel omslachtige methode van oplichting.
Het circulerende bericht luidt als volgt:
W A A R S C H U W I N G - Telefoonnummer aan sleutel Hallo allemaal, Gisteren heb ik een autosleutel gevonden bij mij op straat, met een kaartje met een telefoonnummer erop. Mijn eerste gedachte was: die heeft iemand verloren, maar bij ons in de straat heeft nog iemand zo'n sleutel met telefoonnummer gevonden. Dit blijkt nu weer een of andere truc te zijn, want als je dat nummerbelt kan je dat veel geld kosten, hoe dat werkt weet ik niet. Maar er is weer een bende bezig met die sleutels te verdelen. Dus: als je zo'n sleutel vindt, bel niet dat nummer dat erop staat, maar meld het aan de politie. a.u.b. zoveel mogelijk doorsturen.
Een gelijkaardige versie circuleert sinds 18 maart 2014 ook op Twitter:
Pas op voor autosleutels
Onlangs heb ik een autosleutel gevonden met daaraan een kaartje met een telefoonnummer. Kijk uit, dit is een truc die de eerlijke vinder die dat nummer belt veel geld kan kosten. Hoe het werkt weet ik niet, maar een bewoner in de straat vond ook zo'n sleutel met een telefoonnummer eraan.
W. Horssius.
Dit bericht circuleert reeds sinds 2008 op het voormalige sociale netwerk Hyves, en heeft zich sindsdien in grotendeels dezelfde vorm verspreid op talloze websites en social media. Sommige media namen het bericht in 2011 over, al meldden ze er wel bij dat er geen effectieve aangiftes werden gedaan. Zelfs al ging het hier om een waargebeurd verhaal, zou deze waarschuwing inmiddels hopeloos verouderd zijn.
Hoewel het bericht nu reeds meer dan 5 jaar op het internet circuleert, is er tot op heden nog steeds geen enkel geval bekend waarbij dit daadwerkelijk heeft plaats gevonden. Indien het zou gaan om een georganiseerde bende die deze praktijk toepast op grotere schaal, hadden er inmiddels ongetwijfeld meer verhalen de kop opgestoken en hadden kranten hierover reeds bericht. Dit blijkt echter niet het geval te zijn, en alle bewijs voor dit verhaal blijft geheel afwezig.
OMSLACHTIG EN DUUR
Het is eigenlijk helemaal niet te verbazen dat er geen aanwijzingen zijn voor het bestaan van dit soort praktijken. Het gaat hier immers om een bijzonder omslachtige en dure methode van fraude, waardoor de meeste oplichters voor andere en meer logische methodes zouden opteren. Deze praktijk impliceert immers dat de zogenaamde bende vooreerst al zou moeten investeren in het aankopen of kopiëren van talloze sleutels.
De kostprijs om één sleutel te laten bijmaken begint meestal aan 5 €, dus zit je al snel aan een investering van enkele honderden euro's om tientallen sleutels her en der te "verliezen". En daar is uiteraard de kostprijs van de labels nog niet bijgerekend. Bovendien is dit een lopende investering, aangezien de gevonden sleutels hun weg niet terugvinden tot de eigenaar en deze dus telkens nieuwe sleutels met label moet produceren.
Het klinkt als een heel dure en omslachtige manier om mensen te doen aanzetten om te bellen naar een duur betaalnummer. De vraag is nog maar of de winst hier de investering en de moeite overstijgt, aangezien dat lang niet iedereen de moeite zal doen om een verloren sleutel op te rapen en het aangehechte telefoonnummer op te bellen.
BETAALNUMMER
De waarschuwing impliceert dat het telefoonnummer op de label van de gevonden sleutel een duur nummer zou zijn, maar blijft hier verder heel vaag over. Meer zelfs, de schrijver van het bericht geeft toe zelf niet te weten hoe het werkt, en doet geen moeite om het welbepaalde nummer te vermelden. Nochtans is een betaalnummer de enige manier waarop deze methode zou kunnen werken.
Het kan misschien als een vernuftig plan klinken om mensen onwetend naar een betaalnummer te laten bellen, maar ook hier ontbreekt het aan heel wat logica. Een betaalnummer ziet er immers duidelijk anders uit dan een gewoon telefoonnummer, en begint steeds met 0900, 0906 of 0909. Dit maakt de kans groter dat de zogenaamde vinder van de "verloren sleutel" onraad ruikt en alsnog besluit niet te bellen. Zelfs al zou de vinder toch bellen, bestaat de kans dat hij tijdens het telefoongesprek onraad ruikt en de verbinding verbreekt nog voor de oplichter de kostprijs van zijn sleutel er terug mee verdiend heeft.
Logischer zou zijn dat een oplichter andere manieren zoekt om mensen aan te zetten tot het bellen naar een betaalnummer. Zo zou het veel goedkoper en eenvoudiger zijn om bv. een gratis advertentie op 2dehands.be of marktplaats.nl te zetten, waarbij hij dure zaken zoals laptops, auto's of huizen aan spotprijzen aanbiedt en geïnteresseerde mensen laat bellen naar het betaalnummer. Maar ook deze methode heeft een nadeel: je kan niet zomaar even anoniem een betaalnummer opstarten, en wanneer iemand deze praktijk zou melden aan de politie, zou de identiteit van de oplichter wellicht zonder al te veel moeite opgespoord kunnen worden.
CONCLUSIE
Er is geen enkel bewijs dat deze methode van oplichting wordt toegepast, of ooit in het verleden toegepast is geweest. De reden hiervoor is wellicht omdat de methode duur en omslachtig is, gezien de oplichter telkens opnieuw zou moeten investeren in een hoop sleutels, en dat zonder garantie dat elke sleutel z'n geld terug zal opbrengen. Ook zou het betaalnummer op zich de politie zonder al te veel moeite naar de identiteit van de oplichter leiden, waardoor de voordelen van deze methode helemaal niet meer opwegen tegen de nadelen.
Kortom, er is helemaal geen bende actief met het her en der "verliezen" van sleutels met telefoonnummer, en het gaat hier louter om een hoax. Het verspreiden van deze waarschuwing zorgt dan ook enkel voor onnodige bezorgdheid en angst.
Bronnen:
- https://www.facebook.com/marja.vantolhendriks/posts/1269410616418723 [bron van de hoax]
- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=492350180968726 [bron van de hoax]
- https://twitter.com/rjduin/status/445818783937363968/photo/1 [bron van de hoax]
- https://web.archive.org/web/20131125045805/http://elproemo.hyves.nl/blog/11492153/FC/3jHj/ [bron van de hoax]
- http://www.dichtbij.nl/amsterdam-oost/regionaal-nieuws/artikel/2211970/let-op-bel-geen-telefoonnummers-op-gevonden-autosleutels.aspx [bron van de hoax]
- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=242471425913629
- http://www.euro-web.be/nl/product/litto-bijmaken-sleutels-91